Viihdetaiteilija Ville A.E. Suopajärvi

…… dzei sunnuntaina, marraskuuta 27, 2011

Puiset Heilat eli Ville A.E. Suopajärvi

Jos Rovaniemen soramontuilla kuvataan joskus Kuubalainen scifi-länkkäri, Puiset Heilat tekee ääniraidan siihen. Sanonpahan vain.

Mukavaa huomata kuinka Jukka Hervan Barry Andrewsin Disko -projekti on kevyessä myötätuulessa. Kuten tekijä itsekin vaatimattomasti toteaa Rumban haastattelussa "nyt tavoittaa ehkä niitä ihmisiä, jotka voisivat haluta kuunnella mun musiikkia". Voiko parempaa toivoa?

Mielenkiinnolla jään seuraamaan mitä tapahtuu samaisesssa Riukupastori!-orkesterissa vaikuttavalle Ville A.E. Suopajärvelle ja hänen Puisille Heiloilleen. Kiinnostava lauluntekijä on ilmaisultaan yhtä villi ja puoliraaka kuin kaverinsa. Meteliä, kuulaita sävelmiä ja äkkivääriä sanoituksia sulassa sovussa.

Kyselin Villeltä niitä + näitä uuden julkaisun tiimoilta.

-Kuka olet, mistä tulet?
Olen Suopajärven Ville ja tulen Rovaniemeltä, tosin olen viihtynyt viime vuodet paremmin muualla Suomessa.

-Kun joku kysyy, “millaista musiikkia teet?”, mitä vastaat hänelle?
En ainakaan tyhjentävästi.

-Milloin aloit ensimmäisen kerran tekemään musiikkia? Miten "sukelsit" musiikkiin ylipäänsä?
Serkku sai jostain sähkökitaran 90-luvun puolessa välissä. Hän soitteli minulle myös levyjä. Nirvanaa, Primusta, Smashing Pumpkinsia ja sen sellaista. Taisi olla 1996 kun ensimmäisen kerran nauhoiteltiin ja se jotenkin iski se homma ja sit tapahtu se justiinsa että piti aina olla nauhuri päällä. Music Television oli 90-luvulla myös aika hyvä kanava löytää musiikkia. Toinen tärkeä musiikin kultakaivos oli Rovaniemen maakuntakirjaston musiikkiosasto, missä on todella kattava valikoima ties mitä.

Kokeellisempi musiikki alkoi kiinnostamaan erityisesti Radiomafian Avaruusromua -ohjelman kautta, jota ajauduin kuuntelemaan täysin sattumalta leikkiessäni mankalla. Vakavammin aloin tehdä musiikkia joskus 2000-luvun alussa, Riukupastori!-yhtyeen perustamisen aikoihin.

-Tavaramerkkinäsi on yhdistellä kuulaita laulelmia ja meteliä, mistä moinen kumpuaa?
Rakastan säröjä ja kauniita melodioita!

-Sanoituksissasi puhutaan usein kauniisti rumista asioista. Kuulen ilmaisussa yhtäläisyyksiä Riston ja Richard Cheesen juttuihin, entä itse?
Siihen on ehkä osaltaan vaikuttanut Timo K. Mukka, tosin minulla on huumorisävyä välillä mukana. Välillä vähän enemmän. Joskus liikaakin. En ole koskaan oiken ajatellut asiaa. Ristiriidat ja kieroumat kiinnostavat minua. Ja se kuinka jokin asia on toiselle aivan tavatonta, toiselle tylsää arkea ja kolmannelle intohimo.-Mikä inspiroi sinua musiikin teossa? 
Kaikki ja mikä milloinkin, suurimmaksi osaksi ehkä kuitenkin musiikki itsessään

-Minkälainen prosessi kappaleiden tekemisessä sinulla yleensä on?
Se vaihtelee kovasti. Jotkin kappaleet syntyvät tunnissa, jotkin ovat olleet työn alla vuosia. Sanat ovat aina hankalimmat. Saatan myös etsiä kauan hyvää saundia esimerkiksi kierrättämällä sitä jotenkin. Sattumanvaraisuus on myös kiva asia, riippuu kuinka valmiiksi olen pyöritellyt päässäni kappaletta, mutta ei siihenkään aina saisi kangistua. Kokeilemalla saa paljon aikaan!

-Millaiset pelit ja vehkeet sinulla on käytössä? Käytätkö ATK-laitteita tuotannossa/livenä?
Kitara on pääasiallinen soitin, jolla teen myös äänimaisemat sun muut efektien ja äänen kierrättämisen avulla. Koska minulla ei ole mitään erityistä tilaa missä äänitellä, mitä välineitä käytän riippuu paljolti siitä missä olen. Äitini luona Rovaniemellä minulla on esimerkiksi vain rikkinäinen kitara ja rikkinäinen neliraitanauhuri. Nauhoitan nykyään taas pelkästään kasetille, mutta joskus pientä viilailua tietokoneella. Olen varma että neliraitanauhurit vihaavat minua, aina niihin tulee joku vika. Ennen äänitin tietokoneella varmaan suurimman osan, mutta se tuntui puuduttavalta. Siinä oli liikaa vaihtoehtoja. En osannut. Pitäisi varmaan yrittää uudestaan.

-Olet ⅙ Riukupastoria. Kerro Riukupastorista heille jotka eivät siitä tiedä.
Riukupastori! (huutomerkki kuuluu oleellisena osana nimeen) oli alunperin performatiivista hardcore punkkia, joskin kappaleiden sisällä saattoi tulla äkkinäisiä tyylilajien vaihdoksia. Yhtyeeseen kuuluu lisäkseni Jukka Herva, Heikki Kivelä, Teemu Männistö, Jukka Nurmela ja Tuomas Timonen. En oikeastaan osaa määritellä enää Riukujen musiikkia. Nykyään mennään niin kappaleen mukaan että ne saattavat olla keskenään hyvinkin erityylisiä.

-Mitä Riukupastorille kuuluu?
Riukupastori! on viettänyt viime aikoina rauhallisia päiviä, mietiskelee välillä seuraavaa siirtoaan. Enemmän se (tai osa siitä) on mietiskellyt elokuvien ja sketsien tekoa.

-Jokainen Riukupastorin konsertti oli omanlaisensa spektaakkeli. Mikä on jäänyt mieleen omana suosikkinasi?
Ensimmäisenä tuli mieleen kyllä keikka Rovaniemellä järjestettävässä Kirjastorokissa keväällä 2003. Siitä löytyi vasta videotallenne, jonka luultiin tuhoutuneen. Siitä pitäs kyllä ottaa mallia. Varmaan kaikki parhaat on olleet Kirjastorokissa.

-Internet on kehittynyt huimasti Riukupastorin elinaikana (huh, 10v). Miten paljon ajattelet sen avanneen uusia väyliä ja mahdollisuuksia (tahi vaikeuksia) nuorille artisteille pienillä paikkakunnilla? Mitä Riukupastori! olisi, jos se perustettaisiin nyt vuonna 2011? Vai oliko koskaan mitään tavoitteita tai ns. pyrkimystä menestykseen?
Ei ainakaan mitään suuria tavotteita, vaikka kävihän semmonen ehkä mielessä... Mutta ei me olla liiemmin aateltu. Jos joku ois levyn julkaissut kun sitä läheteltiin niin ois ollut mukavaa, mutta ei kenellekään vissiin kelvannut. Onhan internet hyvä musiikin levittämispaikka, mutta kyllä sitä sitten onkin koko netti pullollaan. En kyllä osaa sanoa. En koe nettiä yhtään negatiivisena. Se on nykyaikaa. Näin se tänä päivänä menee ja näin tehdään.

-Viihdetaiteilija-kasetti ulkona, mitä seuraavaksi? Onko Puiset Heilat herättänyt kiinnostusta kuten vaikkapa, Barry “tulevaisuuden tusina” Andrewsin Disko?
Teen muita juttuja ja lisää musiikkia siinä ohessa kunhan ehdin. 267 Lattajjaa julkaisee vielä tämän vuoden puolella "Kimpoilevat kivet" -nimisen kasetti, jonka julkaisen nimellä Ville A.E. sekä TNT Tapes julkaisee noisekasetin, myöskin se julkaistaan Ville A.E. -nimellä. Muuta en vielä tiedä.
Kyllä olen orastavan nousun suosiossa reilun vuoden aikana havainnut.

-Viisi eniten sinuun artistina vaikuttanutta kappaletta?
Huui hyyi, kamalan vaikea kysymys. Lista on loputon, ja jakautuu eri osa-alueisiin ja vaikka mitä. Sellaisen alkusysäyksen Puisille heiloille antaneita voisivat olla esimerkiksi: Blur - You're So Great, Death In June - Golden Wedding of Sorrow, Neil Young - Harvest Moon, Joose Keskitalo - Kuolleen miehen laulu ja vaikkapa Ville Leinonen - Anna minun elää.

-Miten määrittelisit “hyvän” musiikin?
En osaa, en halua, enkä halua osata määritellä sitä.

-Kolme suosikki nettisivuasi!
Youtube, Youtube, Youtube

-Paljasta jokin kotimainen, vielä tuntematon kiinnostava(n) musiikin tekijä.
Luiro. En kyllä tiedä onko sitä enää olemassa...Vuonna 2006 267 lattajjaa -levymerkillä julkaistu neljän kappaleen ja kolmen tuuman Ville A.E. Suopajärven Puiset Heilat -CD-R on ladattavissa kokonaisuudessaan Soundcloudista (320). Viihdetaiteilijaa puolestaan voit kuunnella Spotifysta tai hankkia kasettina puisetheilat[at]gmail com. Kustantaa 6 euroa postitse. Ja viimeksi kun tarkistin, Mbarin sarjakuva-automaatista saat kahdella eurolla Sydämenmuotoisia Sylkikuplia -kasetin omaksesi.

Puiset Heilat - Viihdetaiteilija (Spotify)
Puiset Heilat Facebookissa
Riukupastori!

Muista myös Barry Andrewsin Disko + Puiset Heilat = Vindi Karlos.

Janne

0 Responses to 'Viihdetaiteilija Ville A.E. Suopajärvi'

Ajattelin että nämä saattaisivat kiinnostaa

Mikä tämä on?

Kuuntele ääniä

Blogit